De Griekse Olijfolie - Het nummer één Ingrediënt in het Griekse restaurant

Olijfolie heeft een geschiedenis van duizenden jaren, die enorm verbonden is met Griekenland, onze cultuur en onze bevolking. De oude Grieken behoorden tot de eerste mediterrane volkeren die de olijfboom cultiveerden en later de vruchten daarvan en de olijfolie zijn gaan gebruiken als basis voor hun dagelijkse voeding. Het gebruik van olijven had zich ook op medisch gebied ontwikkeld. De Code van Hippocrates stelde dat het meer dan 60 genezende eigenschappen heeft. Daarom heeft de olijf(boom) altijd de symbool gestaan voor vrede, wijsheid, overwinning en vriendschap voor de Grieken. De winnaars van de Olympische Spelen werden ook altijd bekroond met een olijftak. De bewoners in Kreta zijn de eerste geweest die olijfolie exporteerden naar de rest van Griekenland, het Midden-Oosten en Afrika. Het oogsten van de olijfboom was heel moeizaam maar het was ook het belangrijkste proces omdat het met de handen werd gedaan. Hoewel het moderne tijdperk met behulp van de machinerie heeft ingegrepen, wordt in veel regio's van Griekenland nog steeds de traditionele handplukmethode voor het verzamelen gehandhaafd. Als gevolg hiervan komen staat Griekenland nu op de derde plaats in de olijfolieproductie. Bovendien wordt 95% tot 97% van de wereldproductie gedekt door de mediterrane landen. Griekse olijfolie is internationaal erkend als extra vierge olijfolie van eerste kwaliteit. Duizenden onderzoeken tonen aan dat de consumptie van olijfolie verschillende ziekten voorkomt (zoals hartaandoeningen, kwaadaardige tumoren, reumatoïde artritis, bloeddruk en nog veel meer). Bovendien versterkt het het lichaam omdat het de levenscyclus van cellen verhoogt, bij de calcificatie van botten helpt en het goede cholesterol (HDL) verhoogt. Het Mediterrane dieet dat aangemerkt is als de beste manier om te eten, zowel heerlijk als voedzaam, wordt gekenmerkt door het dagelijks gebruik van olijfolie. Dit wordt gebruikt in de meeste, zo niet al onze culinaire bereidingen. De Griekse naam "elia" vormt de stam van de term voor de meeste Europese talen: olive (Engels), olive (Frans), oliva, oliven, oliwkowy, olajboyό etc. Voor ons, de Grieken, als we het hebben over olie, bedoelen we altijd olijfolie.

tags: mediterrane dieet grieks restaurant  grieks eten